27 wyników
Książka
W koszyku
173 specjały siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Kraków : WAM, 2005. - 208 s. : fot. kolor. ; 21 cm.
Książka s. Anastazji zawiera 173 przepisy na wyśmienite dania oparte na dawnych recepturach. Korzystając z bogactwa smaków innych kultur, nie powinniśmy zapominać o tradycyjnej polskiej kuchni. Wspaniałe domowe pierogi, mięsa, czy pyszne zupy, powinny zawsze gościć na naszych stołach. Jak je przyrządzić? Wystarczy sięgnąć do Specjałów s. Anastazji. Miłośnikom słodkości polecamy nowe przepisy na ciasta i ciasteczka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Kamionka Wielka - księgozbiór podręczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
189 przepisów siostry Marii / Maria Goretti. - Kalisz : Martel, 2013. - 336 s. : fot. kolor. ; 21 cm.
Przepisy siostry Marii to znakomite pomysły na typowo świateczne dania i wypieki, tradycyjne potrawy na przyjęcia w rodzinnym gronie, okresy Adwentu, Wielkiego Postu oraz karnawału. Jest to skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Kamionka Wielka - księgozbiór podręczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas dzikich roślin jadalnych : 150 polskich gatunków / Monika Fijołek. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2017. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które wypełniały każdy kąt domu, a przede wszystkim atmosferę radości i wzajemnej bliskości. Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu nasi bliscy z radością zasiądą do stołu. Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostra Salomea potrafi jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki." siostra Anastazja
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków Podpowiada, jak małymi krokami zmienić nasze nawyki i wykorzystać to, co zbyt często trafia do kosza. Ta książka przysłuży się naszemu zdrowiu, kieszeni i Ziemi.
Chcesz odciążyć naszą planetę? W ponad 200 pomysłach na szybkie, zdrowe wegetariańskie posiłki, autorka Anna Jones zużywa minimum składników i naczyń.
Anna uważa, że warzywa powinny zajmować naczelne miejsce na każdy stole. Wierzy, że jedzenie potrafi budzić radość i zmieniać codzienne życie.
Ta książka przysłuży się naszemu zdrowiu, kieszeni i Ziemi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2021. - 261, [10] stron : fotografie, portrety ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegeteriańskie.
Słońce, ludzie i jedzenie – oto kwintesencja smaku Grecji!
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził.
Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania.
To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach.
Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.
Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami.
Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano.
Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
Kalimera!
Dzień dobry!
Przysiądź się do wspólnego stołu i ucztujmy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Zbiór pomysłów na wyśmienite potrawy.
"Kuchnia polska" to skarbnica przepisów na dania, których rozmaite smaki są w stanie zaspokoić zarówno tradycjonalistów, jak i osoby lubiące poeksperymentować w kuchni. Zebrane przepisy na przystawki, zupy i dania główne sprawią, że problem z obmyśleniem menu, zarówno na wykwintne przyjęcie, jak i codzienny posiłek, przejdzie do przeszłości. Tradycyjne receptury wzbogacone o przepisy kuchni regionalnych pomogą każdemu odkryć w sobie duszę kuchmistrza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Kraków : WAM, 2016. - 255 s. : il. ; 21 cm.
Na okł.: nowe przepisy, polskie smaki.
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Specyfiką Sądecczyzny i północnej Słowacji jest folklor i tradycyjna kultura ludowa. Nigdzie indziej przez wieki historii nie ędrowało tyle ludów i tak często nie zmianiały się granice państwa. Tradycje tych ziem stanowią swoistą mieszankę wpływów ze wszystkich stron Europy, a nawet Azji. Osadnictwo wołoskie, najazdy Tatarów, kupcy wegierscy, osadnicy niemieccy, prawosławni, katolicy, grekokatolicy, Żydzi, protestanci, przedstawiciele wielu innych ludów - tygiel, w którym powstała inna niż wszystkie kultura łącząca tradycje i obyczaje w wyjątkową całosć. - frag. wstępu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Region (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Zawiera: Kuchnia kaszubska ; Kuchnia wielkopolska ; Kuchnia śląska ; Kuchnia góralska ; Kuchnia mazurska ; Kuchnia podlaska ; Kuchnia kresowa
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków. W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia - każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia regionalna : smak tradycji / tekst Beata Tarnowska. - Bełchatów : P.H.W. Fenix, 2017. - 160 s. : ilustracje kolorowe; 25 cm.
Poszukując przysmaków kuchni z różnych stron Polski, na naszej „mapie kulinarnej” możemy wyróżnić co najmniej kilka regionów: Pomorze i Kaszuby, Wielkopolskę i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmię i Mazury, Małopolskę, Podlasie. Dzięki naszemu poradnikowi możesz mieć całą kulinarną Polskę na własnym stole!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy poszczególnych regionów kraju znacznie różnią się między sobą. Książka prezentuje potrawy najbardziej charakterystycznych reginów naszego kraju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Urodziłem się i wychowałem w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Od dzieciństwa miałem do czynienia ze śląskim etosem pracy - większość moich wujków, dziadkowie i ojciec pracowali w kopalniach; zaś babcie, ciotki i mama odpowiadały za kulinarną sferę życia. Wychowołech sie na klinie u starek, kiere były z przedwojennego pieczywa - jeszcze za Wilusia. Mój charakter i osobowość kształtowały się w duchu śląskości, szacunku do pracy i obowiązkowości, co sprawiło, że jestem osobą rzetelną i pracowitą. Najważniejsze miejsce w moim sercu zajmuje tradycja i chęć kultywowania jej w kazdym obszarze życia, poprzez gwarę, obrzędy, a przede wszystkim dziedzictwo kulinarne. Gastronomią zajmuję się od lat 90. ubiegłego wieku, co w 2008 roku zaowocowało autorskim programem telewizyjnym. Od tego czasu moje programy można zarówno oglądać w stacji telewizyjnej TVP Katowice, jak i słuchać w radiu Katowice. Co tydzień od kilku lat można też czytać autorskie felietony w "Nowinach Wodzisławskich". Najważniejsze jest dla mnie, żeby robić to, co kocham. To wlaśnie robię. Książkę Rączka gotuje na beztydziyń i świynta dedykuję wszystkim tym, którzy zaszczepili we mnie miłość do gotowania. Jest ona podzielona na części (pory roku), a te z kolei na trzy podrozdziały. Ten poradnik skierowany jest w szczególności do młodych gospodyń, szukających często inspiracji i nowych pomysłów bądź też sprawdzonych babcinych przepisów. Tak właśnie będzie - od szpajzy po fondanta czekoladowego, od karminadla po polędwiczkę na różowo czy kaczkę w pomarańczach. Ufam, że moja książka stanie się kulinarną biblią Ślązaczek i nie tylko, a w kuchni swoistą ściągawką, która ma służyć latami. Remigiusz Rączka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Kamionka Wielka - księgozbiór podręczny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego. Wydanie specjalne ; 5(10)/09)
W tej publikacji dokonaliśmy wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypominamy znane z dawien dawna dania, uzupełniając je współczesnymi, które dopiero niedawno się u nas zadomowiły. Otrzymujecie Państwo ponad 160 przepisów na przygotowanie smacznych przekąsek, zup, różnych mięs, ryb, a także sałatek i oczywiście pysznych ciast.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niniejsza publikacja została wydana w ramach projektu "Organizacja warsztatów kulinarnych, wydanie publikacji oraz organizacja spotkań w zakresie degustacji smaków Korony Sądeckiej wraz z prezentacją wyrobów rękodzieła ludowego i artystycznego obszaru LGD Korona Sądecka" przez Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Mszalnicy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Kamionka Wlk.- Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Region (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej